Przepisy
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką
Obiady
Składniki:
- 3 garście (przepłukanej) kaszy gryczanej prażonej Melvit 400 g
- włoszczyzna
- szczypta kuminu
- plasterek świeżego imbiru
- łyżka masła klarowanego
- dwie suszone, wędzone śliwki
- świeżo mielony pieprz czarny – szczypta
- dwa owoce jałowca
- kubek suszonych grzybów leśnych
- łyżka sosu sojowego
- natka pietruszki gałązka
- szczypta kurkumy
Jak przygotować:
Włoszczyznę obieram, myję i kroję na pół.
Grzyby myję na sicie, zalewam w misce gorącą wodą i odstawiam na około 30 minut.
Kaszę płuczę na gęstym sicie i odstawiam do obcieknięcia.
Do garnka z grubym dnem a najlepiej żeliwnym dodaję szczyptę kurkumy, rozpuszczam masło klarowane, dodaję suszone śliwki, włoszczyznę zaczynając od marchewki, pietruszki, selera i na końcu pora.
Podsmażam dokładając kumin, plaster imbiru, pieprz, dwa owoce jałowca, na końcu wlewam grzyby razem z wodą z moczenia i z łyżką sosu sojowego - w razie potrzeby dolewam więcej wody.
Doprowadzam całość do wrzenia, wrzucam gałązkę natki pietruszki, kaszę i gotuję do miękkości. Serwuję z poszatkowaną, świeżą natką.
Smacznego!
Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_zupa-grzybowa-z-kasza-gryczana-i-wedzona-sliwka_96


