Przepisy
Zakwas do żurka wegetariańskiego
Obiady
Składniki:
- mąka ryżowa Melvit 1 kg
- woda
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- opcjonalnie łyżeczka wody z kiszonych, domowych ogórków
Jak przygotować:
Litrowy słoik dokładnie myję i przelewam gorącą wodą. Czosnek obieram i lekko rozgniatam. Do słoika wsypuję 5 łyżek mąki ryżowej, dodaję 1 i 1/2 szklankę wody, mieszam dokładnie i dorzucam przyprawy. Można dodać łyżeczkę wody z kiszonych, domowych ogórków dla przyspieszenia efektu. Nie jest to konieczne. Słoik zakrywam złożoną na kilka razy gazą, nakładam na gwint gumkę i ustawiam w spokojnym, ciepłym miejscu.
Następnego dnia podkarmiam zakwas czubatą łyżką mąki, dolewam trochę wody i mieszam - tak robię przez kolejne 3-4 dni. Zakwas powinien być dość gęsty i o miłym, kwaśnym zapachu.
Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_zakwas-do-zurka-wegetarianskiego_80


