Przepisy

Tarta owsiana z porami i fenkułem na białym winie

Obiady

Składniki:

  • Wierzch:
  • 2-3 duże pory
  • 2-3 duże fenkuÅ‚y
  • 1/2 szklanki wina biaÅ‚ego półsÅ‚odkiego
  • 1/4 Å‚yżeczki Å›wieżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki mleka migdaÅ‚owego/ kokosowego
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a klarowanego
  • 1/2 Å‚yżeczki wÄ™dzonej soli
  • Spód:
  • 1 czubata szklanka mÄ…ki owsianej Melvit 1 kg
  • 1/4 kubka mleka migdaÅ‚owego lub kokosowego
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a klarowanego (temp. pokojowa)
  • Å‚yżka cukru kokosowego lub 1/2 trzcinowego
  • szczypta utartej skórki z limonki
  • szczypta różanej soli

Jak przygotować:

Warzywa myjemy, obieramy ze zgrubiałych liści.
Z pora odkrawamy zieloną część, białą kroimy na plastry
Z fenkuÅ‚u krojÄ™ białą część na pióra, zielonÄ… zostawiamy do dekoracji.
Na patelni rozgrzewamy masÅ‚o klarowane, wrzucamy fenkuÅ‚, por, pieprz, sól i podsmażamy.
Dodajemy białe wino i dusimy.
Piekarnik nastawiamy na okoÅ‚o 180-200 stopni.
Wszystkie składniki wkładamy do miski.
Mieszamy łyżką aż się połączą.
WyciÄ…gamy z miski i wyrabiamy ciasto na desce lub stolnicy
Na podsypanej mąką desce, delikatnie rozwałkowujemy ciasto.
Przekładamy do formy na tartę i dokładnie, dłonią wykładam ciasto formują brzegi.
Widelcem robimy kilka dziurek w spodzie.
Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
WyciÄ…gamy spód, ukÅ‚adamy podduszone warzywa i zalewamy mlekiem.
Wstawiamy na 10-15 minut do pieca.

Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_tarta-owsiana-z-porami-i-fenkulem-na-bialym-winie_112