Przepisy

Tarta jaglana z truskawkami

autor: Kasia Fenix Desery

Składniki:

Jak przygotować:

Daktyle przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, następnie odsącz. Zmiksuj płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, powoli dodając daktyle i olej kokosowy. Dodaj odrobinę wody, wyrabiaj ciasto, które powinno się odrobinę lepić.
Okrągłą formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, następnie wstaw do lodówki. Kolejny krok to wykonanie masy jaglanej. Kaszę wypłucz i zalej wrzątkiem. Do garnka wlej mleczko kokosowe oraz wodę. Dodaj kasze i laskę wanilii. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok 15 min. od czasu do czasu mieszając aż kasza wchłonie cały płyn. Gdy kasza zmięknie, zdejmij garnek z ognia, pozostaw kaszę pod przykryciem na 10-15 min. Po ostudzeniu dodaj miód i zmiksuj na gładką masę, następnie rozsmaruj całość na schłodzonym spodzie. Udekoruj ciasto truskawkami.

Smacznego!

Polecam
Kasia Fenix

Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_tarta-jaglana-z-truskawkami_140