Przepisy
Pudding korzenny z płatków quinoa z jabłkiem i morelami
Desery
Składniki:
- ok. 2/3 szklanki płatków quinoa Melvit 200 g
- 500 ml mleka może być roślinne
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 200 g moreli suszonych
- 2 jabłka
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 goździki
- 0,5 łyżeczki suszonego imbiru do smaku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 limonka
- kilka listków bazylii greckiej
Jak przygotować:
Mleko zagotuj razem z cukrem trzcinowym, wsyp Płatki Quinoa Melvit i chwilę gotuj. Goździki i anyż zmiel w młynku elektrycznym lub rozetrzyj w moździerzu. Pod koniec gotowania płatków quinoa dosyp przyprawy imbir, cynamon oraz zmielone goździki i anyż. Jabłko pokrój w kostkę, morele w paski. Owoce moreli uduś w 1/2 szkl. soku jabłko- wego przez około 10 min, następnie zmiksuj. Dodaj pokrojone jabłko, wymieszaj i przełóż do miski. Możesz przekładać warstwowo do miseczek na zmianę z płatkami quinoa lub polać gotowy pudding porcją owoców. Schłodź w lodówce, udekoruj limonką i listkami greckiej bazylii.
Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_pudding-korzenny-z-platkow-quinoa-z-jablkiem-i-morelami_69


