Przepisy

Pudding korzenny z płatków quinoa z jabłkiem i morelami

Desery

Składniki:

  • ok. 2/3 szklanki płatków quinoa Melvit 200 g
  • 500 ml mleka może być roślinne
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 g moreli suszonych
  • 2 jabłka
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 goździki
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru do smaku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 limonka
  • kilka listków bazylii greckiej

Jak przygotować:

Mleko zagotuj razem z cukrem trzcinowym, wsyp Płatki Quinoa Melvit i chwilę gotuj. Goździki i anyż zmiel w młynku elektrycznym lub rozetrzyj w moździerzu. Pod koniec gotowania płatków quinoa dosyp przyprawy imbir, cynamon oraz zmielone goździki i anyż. Jabłko pokrój w kostkę, morele w paski. Owoce moreli uduś w 1/2 szkl. soku jabłko- wego przez około 10 min, następnie zmiksuj. Dodaj pokrojone jabłko, wymieszaj i przełóż do miski. Możesz przekładać warstwowo do miseczek na zmianę z płatkami quinoa lub polać gotowy pudding porcją owoców. Schłodź w lodówce, udekoruj limonką i listkami greckiej bazylii.

Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_pudding-korzenny-z-platkow-quinoa-z-jablkiem-i-morelami_69