Przepisy

Pstrąg z tabuleh z kaszy owsianej ze szparagami i kiszoną cytryną

Obiady

Składniki:

Jak przygotować:

Kaszę owsianą prażymy na suchej patelni. Następnie płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Do
ugotowania jednej szklanki kaszy owsianej będziemy potrzebowali 2,5 szklanki wody. Gotujemy
kaszę przez 20–30 minut na małym ogniu. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką.
Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.
Szparagi należy delikatnie obrać , pokroić na 3 cm kawałki i usmażyć na maśle.
Filety z pstrąga układamy skórą do dołu na desce i doprawiamy solą. Patelnię rozgrzewamy i
wlewamy na nią olej. Gdy temperatura oleju będzie już odpowiednia układamy pstrąga skórą do
patelni i smażymy na średnim ogniu. Gdy skóra się zarumieni możemy przekręcić filet na drugą stronę
i po 15 sekundach zdjąć z patelni. Następnie doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Kiszone cytryny (w całości) bardzo drobno siekamy.
Ugotowaną kaszę łączymy ze szparagami, masłem ze smażenia szparagów, drobno posiekaną
kiszoną cytryną, świeżą natką pietruszki i czarnymi oliwkami.

Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_pstrag-z-tabuleh-z-kaszy-owsianej-ze-szparagami-i-kiszona-cytryna-_114