Przepisy

Kura z gryką z pietruszkowym pesto

Obiady

Składniki:

Jak przygotować:

Zrób pietruszkowe Pesto. Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i usuń twarde łodygi. Posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj w blenderze. Dodaj pozostałe składniki (ząbek czosnku przeciśnij przez praskę).

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyj, usuń tłuszcz i błonki. Zrób nacięcia na wierzchu, dopraw solą i pieprzem cytrynowym, polej odrobiną oliwy z oliwek i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz aż pierś będzie soczysta i zrumieniona na wierzchu. W międzyczasie ugotuj fasolę w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Następnie umyj cukinię i pokrój w cieniutkie plasterki (możesz użyć obieraczki do warzyw). Pokrojone plastry wrzuć do gotującej się wody na minutę. Wyjmij i osusz. Upraż też ziarna sezamu (na suchej, rozgrzanej patelni).

Wszystko już gotowe, możemy układać na talerz. Technika dowolna, u mnie wyszło tak. Pysznie!

Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_kura-z-gryka-z-pietruszkowym-pesto_34