Przepisy
Kremowa kasza owsiana z granatem, słonymi orzechami laskowymi i listkiem mięty
Desery
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy owsianej Melvit 400 g
- 1 szklanka mleka ryżowego z wanilią
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- łyżka obranych orzechów laskowych zgniecionych
- łyżka syropu klonowego
- większa szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 świeżego granatu
- kilka listków mięty
Jak przygotować:
Kaszę owsianą przepłukuję na sicie. Podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam mlekiem i gotuję aż wchłonie niemal całe mleko. Odstawiam pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam orzechy dodając syrop klonowy, szczyptę pieprzu i sól aż się karmelizują.
Wykładam kaszę na miseczkę, dodaję świeżo wyciśnięty granat i słodko-słone orzechy z listkiem mięty.
Smacznego!
Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_kremowa-kasza-owsiana-z-granatem-slonymi-orzechami-laskowymi-i-listkiem-miety_101


