Przepisy
Jesienne ciasto dyniowe
Desery
Składniki:
- 4 herbatniki pełnoziarniste
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich Melvit 500 g
- 2 łyżki nasion chia z otrębami owsianymi Melvit 200 g
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka przypraw (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa)
- szklanka puree z dyni
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 2 jajka
- przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
- 1/4 szklanki syropu z agawy/klonowego ew. miód
Jak przygotować:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wszystkie składniki na spód zblenduj. Przełóż do aluminiowej formy do pieczenia i przyciśnij dokładnie. Piecz ok. 10 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Połącz wszystkie składniki na dyniowa masę. Zblenduj na jednolitą i gładką masę. Przełóż na upieczony i wystudzony spód. Piecz przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz ok 25-30 minut. Ciasto pozostaw do wystygnięcia. Podawaj z jogurtem greckim z dodatkiem soku z cytryny i laska wanilii.
Smacznego!
Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_jesienne-ciasto-dyniowe_40


