Przepisy
Fasolowe brownie z sosami
Desery
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli Melvit 400 g – ugotowanej (waga przed ugotowaniem)
- 4 jajka
- 2 banany
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- naturalny słodzik ( ½ szklanki ksylitolu lub 3 łyżki miodu)
- 1,5 łyżeczki sody
- 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- Polewa czekoladowa:
- gorzka czekolada (80-99% kakao)
- 1/4 szklanki mleka
- 2-3 łyżki kakao
- Polewa truskawkowa
- 500 g truskawek
Jak przygotować:
Do miski włóż ugotowaną fasolę, jajka, banany, olej kokosowy, kakao, sodę oraz dowolny słodzik. Dokładnie zmiksowaną masę przełóż do tortownicy (nie ma znaczenia jakiego kształtu), piecz ok. 45 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu odstaw brownie do wystygnięcia.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Na garnku z gotującą się wodą postaw miskę z pokruszoną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści dodaj mleko i kakao. Wymieszaj dokładnie.
POLEWA TRUSKAWKOWA:
Zmiksuj truskawki.
Wystudzone ciasto pokrój w kwadraty i polej ulubioną polewą. Udekoruj ulubionymi sezonowymi owocami.
Smacznego!
Przepis ze strony: http://www.melvit2.prosatis.pl/r_fasolowe-brownie-z-sosami-_132


