Opis:
Skrobia ziemniaczana nazywana również mąką ziemniaczaną, otrzymywana jest z bulw ziemniaków. Skrobia zostaje oddzielona od pozostałych części ziemniaka, potem zostaje poddana procesom: płukania, oczyszczania, suszenia i odsiania.
Mąka ma kolor śnieżnobiały łatwo jest ją zidentyfikować, po ściśnięciu w dłoni charakterystycznie „chrzęści”.
Skrobia ziemniaczana połączona z wodą tworzy przezroczystą zawiesinę, która nazywana jest krochmalem.
Łagodzi podrażnienia, sprzyja gojeniu ran jest wykorzystywana zarówno wewnętrznie jaki i zewnętrznie. Pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego – wykorzystywana jest przy zatruciach.
Skrobia ziemniaczana szczególnie ceniona jest przez alergików, którzy traktują ją jak leczniczy puder na podrażnia, doskonale pochłania wilgoć ze skóry.
Węglowodany złożone obecne w skrobi przekształcają się w organizmie w glukozę, która jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania organizmu. Mąka ziemniaczana dostarcza dużą dawkę energii dzięki czemu przez dłuższy czas organizm nie odczuwa się potrzeby jedzenia.
Skrobia ziemniaczana ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do przygotowania domowego kisielu, budyniu, klusek, ciast jest również świetnym zagęstnikiem do gulaszy i sosów.




