Opis:
Płatki Quinoa – to zgniecione nasiona komosy ryżowej, nazywanej również ryżem peruwiańskim. Pochodzą z Ameryki Południowej, są coraz bardziej popularne w Polsce, zyskują one uznanie za sprawą wyjątkowego smaku i wartości odżywczych.
Komosa ryżowa jest bogatym źródłem metioniny - aminokwasu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, który poprawia również wygląd włosów, skóry i paznokci.
Wegetarianie i weganie, którzy są narażeni na niedobór białka, powinni włączyć płatki do swojej codziennej diety.
Błonnik zawarty w komosie ryżowej reguluje pracę układu pokarmowego, działa oczyszczająco, dlatego płatki mogą być przydatne w okresie odchudzania.
Zgniecione ziarna ryżu peruwiańskiego zawierają lizynę rzadko spotykaną w produktach roślinnych, która odpowiada za budowę chrząstek.
Quinoa jest świetnym dodatkiem do dań dla dzieci - ponieważ stymuluje hormon wzrostu i ułatwia przyswajanie wapnia.
Płatki quinoa można jeść z jogurtem, sokiem, ulubionymi owocami. To świetny dodatek do chleba, naleśników, smoothies. Zgniecione nasiona komosy ryżowej stanowią alternatywę dla popularnych płatków owsianych.




