Opis:
Kasza orkiszowa otrzymywana jest z ziaren orkiszu – zapomnianej odmiany pszenicy, której całe ziarna podczas produkcji zostały poddane procesowi rozdrabniania. Orkisz, z którego produkowana jest kasza pochodzi z naszego własnego gospodarstwa rolnego.
W czasach starożytnych orkisz był posiłkiem gladiatorów, dawał im siłę do walki. Obecnie kasza jest odkrywana na nowo, coraz częściej można ją spotkać na polskich stołach.
Występujące w niej nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ krążenia. Kasza jest bogata w kwas krzemowy, który poprawia kondycje skóry, włosów i paznokci, a także zapewnia jasność umysłu i koncentrację.
Kasza orkiszowa sprzyja dobremu trawieniu i pomaga osobom mającym problemy z układem pokarmowym. To produkt polecany osobom, którym zależy na wzroście tkanki mięśniowej, ponieważ zawiera dużą ilość przyswajalnego białka.
Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych w organizmie, ma działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie.
Kasza orkiszowa doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, risotto, kotletów, pasztetów, farszów, można z niej przygotować pyszne desery: koktajle, ciasta, placki.
Więcej informacji o kaszy orkiszowej znajdziesz tu KASZE NASZE




