Opis:
Kasza jaglana to najstarsza i najzdrowsza z kasz, charakterystyczne żółte ziarna otrzymywane są prosa.
Lekkostrawne właściwości kaszy jaglanej sprawiają, że może być spożywana przez dzieci i osoby starsze. Stanowi doskonały substytut dla makaronu i ziemniaków.
Uzupełnia utracone podczas wysiłku fizycznego elektrolity, jednocześnie dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne białko.
Krzemionka zawarta w ziarnach wpływa bardzo dobrze na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Osoby borykające się z zakwaszeniem organizmu powinny włączyć żółte ziarna do swojej diety, ponieważ umożliwiają one utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ciała.
Kasza jaglana zawiera w sobie tryptofan, który w organizmie zostaje przekształcony w serotoninę nazywaną hormonem szczęścia. Dlatego warto, aby osoby zmęczone, przygnębione i mające problemy z koncentracją włączyły ją do swojej diety.
Ugotowaną kaszę można zjeść z jogurtem, owocami lub sokiem. Doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania koktajli, sałatek, zup, ciast, farszów i lodów.
Więcej informacji o kaszy jaglanej znajdziesz tu KASZE NASZE




