Opis:
Kasza jaglana otrzymywana jest z łuskanego ziarna prosa z tzw. jagły. Zalicza się ją do grupy najzdrowszych i najstarszych kasz. Z powodzeniem zastępuje makaron i ziemniaki, dlatego coraz częściej pojawia się na polskich stołach.
Proso nie zakwasza organizmu, jest silnie zasadotwórcze. Wpływa na poprawę samopoczucia - tryptofan zawarty w kaszy, w organizmie przekształcany jest w serotoninę nazywaną hormonem szczęścia.
Kasza jaglana jest podstawowym składnikiem diety osób aktywnych fizycznie, ponieważ na długo zapewnia uczucie sytości, jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i wpływa na szybszą przemianę materii.
Ziarna jagły stanowią podstawowy składnik kuracji oczyszczających organizm, jednocześnie dostarczają mu niezbędnych witamin i soli mineralnych.
Krzemionka zawarta w kaszy wpływa bardzo dobrze na kondycję skóry, włosów i paznokci. Powinny po nią sięgać osoby borykające się z chorobami układu trawiennego, ponieważ jest lekkostrawna i pożywna.
Ugotowaną kaszę można zjeść z jogurtem, owocami lub sokiem. Doskonale sprawdza się podczas przygotowywania koktajli, sałatek, zup, ciast, farszów i lodów.
Więcej informacji o kaszy jaglanej znajdziesz tu KASZE NASZE




