Opis:
Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski), to roślina strączkowa, której właściwości są najbardziej doceniane w krajach Bliskiego Wschodu i Basenu Morza Śródziemnomorskiego, od niedawna można spotkać ciecierzycę również na polskich stołach.
Białko obecne w ziarnach stanowi doskonałą alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego groch włoski jest bardzo częstym gościem na talerzach wegan i wegetarian.
Ciecierzyca jest bogata w żelazo, które jest niezbędne dla osób osłabionych zmęczonych i borykających się z anemią.
Witamina B6 obecna w cieciorce doskonale wpływa na stan skóry i włosów. Potas pomaga obniżyć ciśnienie, sprawia, że krew krąży swobodniej w organizmie.
Błonnik pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Poza tym reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza wchłanianie węglowodanów i obniża poziom złego cholesterolu.
W kuchni można ją wykorzystać do przyrządzenia słynnego hummusu, zup, kotletów, deserów, dań jednogarnkowych. Poza tym wykorzystuje się ją do przygotowania pieczonych chipsów z ciecierzycy, które z powodzeniem zastępują tradycyjne niezdrowe przekąski.




